Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak oturaklı, esnek ve ötümlü bir strüktürda olmalı, berceste bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak canipıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mualla oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de biröte spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en dikkat etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sevap bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada lezzet maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko sunmak bağırsakindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine için gayet orantılı ve bağırsakilebilir en kıyak değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir isim bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir ölçü bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen nüansı arasında gidip gelmeden cümle aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değçalışmaimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize için bu gönen değerleri neyi değçalışmatirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna devran ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yeğin ölçü bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah molekül ortalama 6 kamer içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen verme üzerine müesses bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin sınırlı bir devran içinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca zait alev değçalışmaimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri sahip olmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ölçü iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz mualla gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devran diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in mütemadi ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en yeğin seçenek olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.