Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak üstelik, esnek ve uysal bir gestaltda olmalı, doğru bir aromaya ve kararlı yanmayı katkısızlayacak taliıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf berrak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu koca miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de biriyi spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en dikkat etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet düz bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada tat maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tam muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime hazır musallat olmak ciğerindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde ciğerilen bir puro ülkü nem değerlerinde ciğeriliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça müsait ve ciğerilebilir en harika değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken gayrı bir isim bu nem değerinin puroya efsus edilen bir fehamet bulunduğunu ve asla ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değustalıkimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değustalıktirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna hengâm ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en çok fehamet bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah molekül yaklaşık 6 ay içerisinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan mutlak olmadığı ciğerin mukannen bir hengâm içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca fazla alev değustalıkimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri uydurmak ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu fehamet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz koca nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en çok tutum olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.